Embed

színes, magyar rockopera, 138 perc, 2006

“A 75. évfordulóját ünneplő Ezer Székely Leány Napja hagyományos rendezvény záróakkordjaként, 2006. július 1-jén Koltay Gábor rendezésében A Napba öltözött leány című rockoperát láthatták a Csíksomlyóra zarándokolt emberek.
A mű alapja a Csíksomlyói Pünkösdi Búcsú egyik eredettörténete. 1567-ben János Zsigmond erdélyi fejedelem a gyergyói és a csíki székelyeket erőszakkal akarta unitárius hitre téríteni. Pünkösd szombatján nagy sereggel érkezett Csíkba, hogy érvényt szerezzen akaratának. A székelyek ellenállását a gyergyóalfalusi István pap szervezte meg. A Tolvajos-tetői ütközet alatt az asszonyok, a gyermekek és az öregek a csíksomlyói templomban imádkoztak, kérték a Babba Mária – a Szűzanyát, ma is így nevezik a csángók – közbenjárását, segítségét. A hagyomány szerint a győzelem emlékére rendezik itt meg azóta is minden évben a Pünkösdi búcsút, mivel a Csíki és gyergyói székelyeket a Szűzanya megtartotta az ősi, római katolikus vallásukban.”
TV felvétel – m2Фильчаков прокуратура харьковсковородуbritish surrogate mother heroine puts her feet upcarte du transsibérienrussian invitation letterзонт купить харьков

Kategorija:

Egyéb