Embed

A Bors egy 1968-ban készült fekete-fehér, 15 részes magyar kalandfilmsorozat. Ez volt a Magyar Televízió harmadik nagyobb vállalkozása a Tenkes kapitánya és a Princ, a katona után. A sorozat főrendezője Herskó János volt, de a rendezésben többen részt vállaltak, köztük volt Simó Sándor, Sándor Pál, Szabó István, Markos Miklós, Palásthy György, Fazekas Lajos.
A film főcímzenéje – több más sikeres filmsorozathoz hasonlóan – Vujicsics Tihamér szerzeménye. A címszereplőt, Bors Mátét Sztankay István alakította. A sorozat kisebb, sokszor csak néhány mondatos szerepeit is élvonalbeli művészek alakították.
A történet az első világháború után játszódik, egy csapat orosz hadifogolytáborból szökött magyar katona kalandjairól szól a forradalmakat élő, részben megszállt Magyarországon.
A főcím tanúsága szerint a sorozatot eredetileg ötrészesre tervezték. Ezzel függhet össze, hogy az első öt rész cselekménye lényegében folyamatos, a magyar köztársaság-tanácsköztársaság idejében játszódik. Ezzel szemben a további tíz résznél – a cselekmény szerint – az egyes részek között több év is eltelik. A 6. rész 1930-ban játszódik, míg az utolsó, 15. rész a második világháború vége felé.
A címszereplő az első részben egy minden hájjal megkent, de egyébként átlagos hadifogoly, Bors Máté (Sztankay István), akinek nincs más célja, mint hazajutni. A 4. résztől már meggyőződéses kommunista forradalmárként jelenik meg.
Állandó társa Dániel Ede (Antal Imre) latin szakos tanár, aki gyakran tolmácsként is működik, mivel a latin mellett oroszul, németül és franciául is folyékonyan beszél.
A 3. részben bukkannak fel Ormándy és Zentai, azaz Oszi és Dezső. Ők ketten szintén állandó szereplők, a 4. és 9. részt kivéve mindig megjelennek. Mindig a főhőst és társait igyekeznek elkapni, de mindig hiába: a legtöbb rész úgy végződik, hogy Bors és társai elmenekülnek, Oszi és Dezső pedig hoppon marad. Az utolsó rész végén szemtől szemben harcolva mindkettőjüket lelövik.
A sorozat záró jelenetében megemlíti Dániel Edének, hogy csak ketten maradtak és Bors Máté megemlékezik az elhunyt kommunistákról.
Főszereplők:
Sztankay István (Bors Máté, a sorozat főszereplője, eredetileg mozdonyvezető)
Antal Imre (Dániel Ede, nagy műveltségű, több nyelvet folyékonyan beszélő tanárember)
Bujtor István (Zentay Dezső, csendőrtiszt, Bors okosabbik ellenfele)
Koncz Gábor (Ormándy Oszkár, csendőrtiszt, Bors harciasabb ellenfele)
Fontosabb visszatérő szereplők:
Gobbi Hilda (Piri néni, a kommunista mozgalom egyik tagja)
Almási Éva (Bodó Ilona (Parázs), Bors szerelme)
Tyll Attila (báró Rhédey Gusztáv, az Elhárítás lómániás vezetője)
Tordy Géza (Parádi Gusztáv, a magyar légierő főhadnagya)
Szilágyi István (Sípos úr, Bors elvtársa, zsoké)
Madaras József (Vincze Jóska, Bors elvtársa)
Gyulai Károly (Lukács Ödön, Bors elvtársa)
Szegedi Erika (Zita bárónő)
Velenczey István (bankár, Zita férje)
Tordy Géza (Parádi Gusztáv, a magyar légierő főhadnagya)
Rajz János (Sandri bácsi, öreg hadifogoly)
Juhász Jácint (Juhász Ferenc, Bors elvtársa)Фильчаков прокуратура харьковкупить босоножки на платформеlenovo отзывыноутбуки распродажа москвасочетание по цвету плинтуса и двери межкомнатноймакияж в стиле глэм рок

Kategorija:

Akció